Maltepe Üniversitesi “Akran Eğitimi Modeli İle Öğrencilerde Meme Kanserine Yönelik Bilgi ve Erken Tarama Davranışları Geliştirme” projesini başlattı

Öğrencilere kendi kendine meme muayenesi becerisi   kazandırmayı hedefleyen proje akran eğitimi metodu ile öğrenciden öğrenciye yaygınlaşacak

Maltepe Üniversitesi, Meme Vakfı tarafından desteklenen “Akran Eğitimi Modeli İle Öğrencilerde Meme Kanserine Yönelik Bilgi ve Erken Tarama Davranışları Geliştirme Projesi”ni 29 Kasım 2016’da kadın akademisyenlere yönelik “Hiç 10 dakikamı ayırıp kendi kendime meme muayenesi yapmadım" diyorsanız, 29 Kasım'da akran eğitimi çalışmasına bekliyoruz” çağrısı  ile başlatıldı.

Projede, meme kanseri ile mücadelede en önemli yöntem olan erken tanı için,   öğrencilere farkındalık ve kendi kendine meme muayenesi becerisi   kazandırılacak. Uygulanabilir bir program geliştirebilmek için Meme Vakfı’nın desteği alınmış, Meme Vakfı ‘ndan Ekim ayında eğitim alan  Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu son sınıf öğrencileri, akran eğitimi yöntemi ile  lisans düzeyinde öğrenimlerini sürdüren öğrencilere Aralık ayı boyunca eğitim verecekler.

Çalışmanın başlangıcı, 29 Kasım'da Hemşirelik YO Müdür Yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Seher Yurt’un “Kadın akademisyenlere meme kanseri farkındalığı akran eğitimi" eğitimi ile gerçekleşti. Eğitim sırasında Hemşirelik ve İletişim Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı renkli pankartlarla projenin duyuruları için fotoğraflar çekildi, hazırlanan pembe balonlar patlatıldığında içlerinden çıkan sorularla meme sağlığı  konusunda doğru bilinen yanlışlar aktarıldı. Projenin sloganı ise; “meme kanseri ile mücadelede erken tanı önemli, o da bizim elimizden gelir” olarak belirlendi.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 62 bin kadın kansere yakalanıyor

Proje  Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Seher YURT, kanserin hastalık yükü ve öldürücülüğü nedeni ile dünyada ve  ülkemizde önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu, ülkemizde 2010 yılı kanser istatistiklerine göre her yıl yaklaşık 62 bin kadının kansere yakalandığını, cinsiyete özgü kanserler arasında %40.7 ile kadınlar arasında en sık görülen meme kanserinin erken tanı ile teşhis edildikten sonra tedavi başarısı yüksek olan kanser türlerinden olduğunu, memedeki kitlelerin %80-90`ını kadınların kendi kendine meme muayenesi ile fark edebileceklerini   belirtti.

Öğrenciler öğrencileri eğitecek

YURT, Akran Eğitimi metodunu seçme nedenlerini, bu eğitim modelinde ortaklaşa ve işbirlikçi öğrenme olanağı bulunması olarak özetlerken, projenin amacını Maltepe  üniversitesinde okuyan birinci sınıf öğrencilerine akran eğitimi modeli ile uygulanan eğitimin, meme kanserine yönelik sağlık inancı ve kendi kendine meme muayenesi davranışları geliştirmek olduğunu kaydetti.

Akran Eğitimi modeli ile 10.000 kişiye ulaşılacak

Yrd. Doç. Dr. Seher YURT, projenin farklılığının öğrenciden öğrenciye  ulaşacak akran eğitimi modeliyle, 2500 üniversite öğrencisini meme kanseri konusunda bilinçlendirmeyi ve kendi kendine meme muayenesi bilgi ve davranışı kazandıracaklarını, çarpan etkisiyle bu eğitimi alamayan ancak İletişim Fakültesi öğrencilerinin desteği ile sosyal medya paylaşımları vb. ile yaklaşık 10.000 öğrencide konuyla ilgili farkındalık yaratacaklarını belirtti.

Projenin akademik düzeyde sürdürülen ölçme değerlendirme çalışmaları sonuçları ise 2017 yılında yayınlanacak.

Daha fazla bilgi için:

Akran Eğitimi Modeli İle Öğrencilerde Meme Kanserine